FLEURIE - Domaine Goudert, Clos de la Roilette
Clos de la Roilette is één van de beste wijngaarden van Fleurie.
Het ligt
op de grens van Fleurie en Moulin-à-Vent, wellicht verklaard dat voor een deel
de meer aanwezige structuur voor een Fleurie.
De bodem geeft hier veel
complexiteit en de tussenliggende kleilaag zorgt voor minder stress.
De
wijnen ouderen zeer fraai, getuige deze onlangs gedronken 19981er...
Ze hebben veelal 3 tot 5 jaar nodig om zich te
ontplooien.
wijngaard- Clos de la Roilette heeft zanderige kleigrond op
granieten bodem, rijk aan magnesium, de onderliggende kleilaag geeft kleur en
kracht aan de wijn, bovendien kan ingeval van grote droogte de wijnstok langer
teren op het vocht in deze laag.
Gamaydruif, gemiddeld 40 jarige
stokken.
De Brouilly wordt gemaakt van deels 25- en 60 jarige
stokken, en komt voor 2/3 van zanderige bodem.Dat geeft een fruitrijk
karakter, het overige deel komt van meer kleiachtige grond
hetgeen structuur geeft. Tezamen vormt dit een zeer aantrekkelijke
wijn, solide fruitrijkdom.
In het begin van deze eeuw bezat het domaine een stal met renpaarden
voor de races in Parijs.
De wijngaard Clos de la Roilette dankt zijn naam
aan Roilette, een fabuleus renpaard dat voor zijn eigenaar veel beroemde races
won.
De intact gelaten druiven gisten ca. 8-12 dagen. Daarna volgt het
persen en een opvoeding op grote eiken foeders, het overtollig koolzuur kan zo
op een natuurlijke manier verdwijnen.
De wijnen worden in het voorjaar op
fles gebracht.
Alain Coudert geeft veel matière aan zijn wijnen, hij houdt van directe
gulheid maar in een complete smaakstructuur.
Dat vraagt enige tijd voor
rijping want complexere aroma's kunnen zich nog niet ontwikkeld hebben in een
primeurkarakter.
Diepte en zeggingskracht zijn kenmerkend voor dit kaliber
Beaujolais!
stijl - een stijlvolle en complete Fleurie met een vineus
karakter en licht stevige structuur, geurig en vol charme, floraal
getint, delicaat geparfumeerd.
wijn & gerecht - zalm, tam konijn, bospaddestoelen,
gevogelte, gebraden kalfsborst, beenham uit de oven, speenvarken, japanse
vleesgerechten als shabu shabu, teriyaki, verse geitenkaas. |