GIGONDAS - Domaine du Cayron
wijngaard - 14 ha. deels op de hellingen van Les Dentelles de Montmirail,
kalksteen bedekt met kalkachtige klei en gesteente, 9,8 ha.grenachedruiven, 2,1
ha. syrah en 2,1 ha. cinsault, gemiddelde leeftijd stokken 40 jaar.
Michel Faraud maakt Gigondas zoals zijn familie ze al 150 jaar maakt.
Het
zijn ongekunstelde wijnen met veel karakter waarin heel puur druivenaroma's en
terroir tot uiting komen.
Faraud manipuleert zijn wijnen niet en is geen voorstander van nieuw hout;
hij geeft de wijn de ruimte om zich zelf te vormen en grijpt alleen corrigerend
in als dat nodig is, hij vertrouwt op de kwaliteit van zijn druiven.
Er wordt zo rijp mogelijk geoogst, waarbij vaak grote risico's genomen
worden.
Afhankelijk van het jaar wel of geen ontsteling, 18-20 dagen gisting, de
syrah gist apart van de rest, na de malolactische* gisting volgt de assemblage
en rijping op grote eikenhouten foudres, meestal 10 tot 18 maanden, er wordt
niet geklaard of gefilterd.
stijl - het archetype van een klassieke Gigondas met een puur, onopgesmukt
karakter. Het is een robuuste wijn met gloedvolle kracht en pure druivenaroma's
in een gespierd volle smaak, heel kruidig genuanceerd. In rijke oogstjaren
ontwikkelen ze geuren van truffel.
wijn & gerecht - grillades, lamsvlees, kalfsschenkel met rozemarijn,
gerechten met paddestoelen,
ossentong, wildzwijn, haas, wild konijn,fromages, zeer goed
bij Friese kruidnagelkaas.
serveren -
17°C
|