BANDOL - Domaine Tempier
Nergens komt de mourvédredruif zo tot zijn recht als in Bandol, bron van de
mooiste rode wijnen in de Provence. Deze moeilijk te hanteren druif beloont
inspanning ruimschoots met karaktervolle wijnen met een gedegen structuur en
boeiende complexe aroma’s.
Voorvechters Lucien Peyraud en echtgenote Lucie
Tempier stimuleerden als geen ander het ontstaan van een eigen AOC Bandol in
1941, en slaagden erin de toen vergeten en miskende druif mourvèdre hierin
opgenomen te krijgen. Nadien bezorgden deze prachtige levensgenieters het
domaine Tempier wereldfaam.
Daniël Ravier brengt Tempier naar hoogste niveau!
Vanaf
1999 regisseert Daniël Ravier het domaine en geeft hij een nieuwe, eigen
impuls aan de klassieke Tempierstijl.
Dat betekend dat het solide
uitgangspunt van expressie geven aan het originele provencaalse
karakter met vol respect gehandhaaft blijft. Maar de invulling hiervan
gaat met een grotere precisie en aandacht voor detail dan voorheen. Daniël
Ravier is niet alleen talentvol maar ook vol passie in zijn
streven om een grote Bandol te maken.
Dat kan alleen als je ook een groot terroir hebt en dat heeft Tempier. Vanuit
dit besef werkt Ravier en het resultaat krijgt wereldwijd erkenning,
stap voor stap komt er de balans, spanning en zeggingskracht in een dimensie die
gaat naar weergaloos!
Rosé 40% mourvèdre, 30% grenache, 30% cinsault. Pressurage
direct, de druiven worden bij binnenkomst in de kelder direct geperst door een
pneumatische pers, na een korte koude inweek van de hele druiven (maceration
pelliculaire).
Bandol Cuvée Classique - afkomstig uit de wijngaard gelegen
aan het domaine, 30 jaar oude stokken, 80% mourvèdre aangevuld met 20% grenache
uit de Migoua wijngaard.
La Tourtine - 6,5 ha. pal zuid op 'restanques', terrassen op
170 meter hoogte die uitzicht bieden op Le Castellet. Gemiddeld 32 jarige
stokken op klei/kalksteen met zand en gesteente, 70 tot 80%
mourvedre, aangevuld met grenache en cinsault.
La Migoua - 6 ha. op hellingen, expositie merendeels zuid op
270 meter hoogte, argilo calcaire met gesteente, gemiddeld 30 jarige stokken, 65
% mourvèdre, een belangrijk aandeel cinsault, aangevuld met grenache.
Cabassaou is 1 ha.wijngaard in een lager gelegen deel van La
Tourtine, 100% mourvèdre, 45 jarige stokken.
Bandol is een oud havenstadje aan de Mediterranée, gelegen tussen Toulon en
Marseille, het is één van de oudste nog producerende wijngebieden ter wereld.(
vanaf 600 voor Cr.)
De terrassen op de achterliggende heuvels bieden een
buitengewoon geschikt terroir* voor de mourvèdre, een moeilijk te hanteren druif
die zorg en inspanning beloont met boeiende wijnen.
Hierbij speelt het
maritime micro-klimaat een belangrijke rol, ze voorkomt te grote droogte,
terwijl de mistral verkoeling brengt in dit hete klimaat.
Lage rendementen van ca. 30-35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok
niet teveel lijdt in de droogte, daarbij worden de druiven eerder rijp,
handmatige oogst, volledige ontsteling, 8 - 21 dagen gisting met eigen
natuurlijke gistcultuur bij ca. 28 graden C. Remontage.
De wijn
rijpt ca. 18 maanden in grote houten foeders, krijgt 2 tot 3 maal
soutirage, en wordt zonder klaring of filtering gebotteld aan de hand van
de maanstand.
stijl - klassiek Bandol, geurig provencaals, krachtig, warm en aards, complex
kruidig in een ronde stevige smaak, structuur gegeven door licht
strenge tannines die zich voegen in formidabel
fruit.
In Bandol vindt de mourvedredruif zijn optimale
expressie.
Meestal worden de wijnen voor een klein deel aangevuld met
grenache en cinsault.
In het warme, droge micro-klimaat komen meeldauw en oidium niet veel voor en
op Tempier wordt biologisch gewerkt, geen pesticiden of
onkruidverdelgers. Zelfs zwavel wordt nauwlijks gebruikt. De mourvèdredruif is
een geweldige anti-oxydant. Bemesting met
compost
Lage rendementen van ca.35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok ook bij extreme
droogte de rijping van de druif niet snel blokkeert, volledige ontsteling. De
wijn rijpt tot 30 maanden in grote houten foeders en wordt zonder klaring of
filtering gebotteld aan de hand van de maanstand.
Karakter & Tempier
Kenmerkend in deze kleurrijke
wijnen is zondoorstoofde kracht in een stoer vormgegeven wijn met een boeiende
aromatische zeggingskracht, warm en niet ontbloot van sensualiteit.
Het zonrijke fruit heeft een vineus karakter en heeft een zweem van ziltheid,
als sporen van zeewier doortrokken in de smaak, meestal in de context van
aroma’s als geneverbes, laurier en een boeiende complexiteit aan kruidig
provencaalse aroma’s, fijne bitterheid, salie, oregano, thym. Dit biedt
geparfumeerd tegenwicht aan meer strenge toetsen van terroir, gesteente,
boomschors, leer, graffiet, terwijl de peperigheid, stuivend of gekneusd, de
levendigheid van het fruit stimuleert.
Mourvèdre is rijk aan tannines, gelukkig hebben de stevig structuur
gevende tannines van Tempierwijnen vet en fijnheid. Door het vocht in
de bodem heeft de wijnstok minder last heeft van stress die rijping
blokkeerd. Tempier heeft altijd een kenmerkend genereus karakter en
naast stoerheid ook beschaving. Het geeft niet alleen aan hoe geweldig er altijd
is geïnvesteerd in de wijngaarden, maar ook dat hier sprake is van een heel eigen terroir.
Een surplus aan hoog kwalitatief druivenmateriaal loopt dan ook als een rode
draad bij een degustatie van tiental kleine, goede en bijzondere jaargangen, en
klein is dan toch ook heel goed.
In sommige rijpingsfases en in bepaalde jaargangen geeft het reductieve
karakter van de mourvèdre een dierlijke impressie, de wijn heeft dan lucht nodig
om te ademen en wordt na beluchting schoner.
La Tourtine is een tanige wijn, een fors karakter, gespierd
en lenig met een ascetisch aspect. De wijn heeft veel diepte en een stenig en
aardse basis, het fruit is meestal donker getint en kruidig doorweven. De stoere
tannines moeten bedwongen worden, het fruit moet met surplus vet geven om deze
koppig ongedwongen wijn harmonie te geven.
In La Migoua wint verfijning het van stoere spieren,
waardoor er veel ruimte is voor aromatische expressie; de fijne tannines vormen
het fundament van een brede smaakbeleving die diepte kent, en veelzijdig
aromatisch toont dat grote zeggingskracht innemend maar ook dwingend kan
zijn.
Cabassaou heeft een groot omspannend bereik, is royaal en
volmondig met superieur fruit, en toont met diepte de dimensie van de
Tourtinewijngaard.
Sleutelwoorden voor Tempier zijn excellent druivenmateriaal en een
onvergelijkbaar terroir.
De wijnmaker staat in dienst van dit samenspel, en
drukt geen storend en maskerend stempel van overbodige signatuur. Het verhaal
verteld door deze originele, langlevende wijnen is boeiend en inspireert het
levensgevoel tot bijzondere momenten.
Dat is ook waar de liefhebber recht op
heeft, als er een fles bandol, domaine Tempier, gedeeld wordt.
wijn & gerecht - lichtere jaargangen combineren door hun impressie
van zeewier (jodium, iode) goed met zeevis, octopus met romige rozemarijnsaus,
lamsvlees, gevulde aubergines, entrecôte, duif, wild zwijn, ree, haas, wild
konijn. serveren 15-16°C
|