CHAMPAGNE - LARMANDIER-BERNIER
Een vineuse Parel,
Champagne...
Liever naakt dan namaak lijkt spreekwoordelijk voor: liever geen
champagne of het moet échte champagne zijn. Want champagne gemaakt uit
druivensap van de 2de persing, de 'deuxieme & troisieme taille', mist de
klasse om vriendschap te kweken met de wijnliefhebber.
Net als champagne die gemaakt is uit grote opbrengsten van nauwlijks rijpe
druiven, de op fles toegevoegde zoete 'dosage' en het koolzuur moeten dan het
groene karakter en de leegte maskeren, en een gezegde luidt dan ook dat dit de
geschikte champagne is om vijandelijke schepen mee te
dopen.
Gelukkig dankt champagne z'n eeuwenoude reputatie aan wijnen die groot kunnen
zijn.
Die niet alleen parelend het levensgevoel stimuleren maar ook vineus
zijn, die stijl en diepgang hebben met de complexiteit van een volwaardige
wijn.
Vals licht
Grote reclamebudgetten bepalen in belangrijke
mate het succes van de grote Champagnehuizen. Als vlagvertoon dient vaak een
exorbitant geprijsde prestige cuvée met een kleine oplaag, want schaarste maakt
duur en begeerlijk. Slimme marketing verdient applaus, al komt die niet van
wijnliefhebbers, want die zijn gezien de prijs eerder veroordeeld tot een
afgeroomde basischampagne, welke met zoet verbloemende dosage drijft op heel
veel belletjes…
Wie minder interesse heeft in de dure buitenkant van bekende namen, kan dure
inhoud vinden voor redelijke prijzen bij een groeiend aantal kleine
Champagnehuizen, die ziel en zaligheid leggen in Champagnes zoals ze horen te
zijn. En die omdat de Champagnestreek één van de meest vervuilde wijnstreken is,
weigeren nog langer excessief de gifspuit te hanteren.
Larmandier-Bernier is een voorbeeld van een nieuwe generatie, die zo
natuurlijk mogelijk werkt in de wijngaard. Biodynamische teelt geeft hier
stimulans aan betere expressie van originaliteit, finesse en een spannende
mineraliteit, samengebald in ras zoals Champagne betaamd.
Belicht door de
erkenning van de toonaangevende wijnpers, MW Jancis Robinson, Le Classement des
Meilleurs Vins de France, Gert Crum e.a.
Daar verbleekt het valse licht
van schijn werpers bij!
Gert Crum: de betaalbaarste, Larmandier-Bernier Extra Brut
Grand Cru Vieille-Vigne de Cramant 2000 : “…wat een diepte en breedte, wat een
rijkdom en complexiteit. Il a vraiment du vin autour les bulles. Geniaal.”
René van Heusden Rosé Larmandier-Bernier Rosé de Saignée
Premier Cru :” ‘Echte’ rosé van pinot-noir, afkomstig van een voortreffelijk
domein in Vertus, een cru in het diepe zuiden van de Côte des Blancs. Wijnmaker
Pierre Larmandier geldt als een van de beste producenten van dat district, en
dat is te proeven. Intense, fruitige smaak met beet, diepte en precisie.”
Le Classement des Meilleurs Vins de France**sterren: “Il y a
dans ses champagnes une intensité de goût, une franchise de saveur rarissimes de
nos jours.”
Jancis Robinson maart 2006:
"Tasting a fair number of
2000 vintage champagnes made me wonder whether this really is a vintage year,
despite the marketing attraction of those three zeroes. Too many of the wines
tasted like regular non-vintage blends and only Larmandier-Bernier Premier Cru
Blanc de Blancs 2000, subtle and well made as ever, had much to say for
itself."
France Magazine Fall 2006 : Small is Beautiful
Wine writer and author Jacqueline Friedrich has a clear
preference for Champagnes produced by small growers, small houses—and big houses
that think small. Here is her short list of favorites; some may be difficult to
find, but all are definitely worth seeking out.
Larmandier-Bernier, A grower’s grower, Pierre Larmandier produces exceptional
organic Champagne and is gradually converting his vineyards, 37 acres spread
over 50 parcels in the Côte des Blancs, to biodynamics.
The Brut Tradition (80 percent Chardonnay, 20 percent Pinot Noir) is a
premier cru from Vertus. It’s extremely dry and very pure, a delicate weave of
minerals and lemon zest. Terre de Vertus, a pure Chardonnay from a single
vineyard, is razor-sharp and vivacious. The 1999, a pure Chardonnay from grand
cru and premier cru vineyards, is crunchy, deep and accented with ginger. It’s
sublime, as is the 2000, from old vines in the grand cru village of
Cramant.
If diamonds had flavor, they’d taste like
this.
Champagnehuis Larmandier-Bernier, puur Champagne…
Culture bio-dynamique*
Wijngaard - 15 ha. in de Côte des Blancs, 1er Cru in
Vertus en Cramant, Chouilly, Oger, Avize. Leeftijd stokken gemiddeld 33 jaar,
88% chardonnay, 12% pinot-noir.
Geen pesticiden of onkruidverdelgers,
bio-dynamische teelt.
Handmatige oogst, pneumatische persing, gisting zonder kunstmatige
gistcultuur zodat de natuurlijke gistcultuur uit de wijngaard bijdraagt aan het
eigen stempel van de wijn. Iedere cru wordt afzonderlijk gevinifieerd. Gedurende
de winter voeden de wijnen zich op hun eigen lie om in de lente op fles te gaan.
De wijnen rijpen 3 tot 8 jaar in de kelders. De dosage is discreet om ruimte te
geven aan expressie van terroir.
Culture
bio-dynamie.
Men bezit 15 ha. eigen wijngaarden in de Côte des
Blancs, 1er Cru in Vertus en Cramant, Chouilly, Oger, Avize. Leeftijd stokken
gemiddeld 33 jaar, 88% Chardonnay, 12% Pinot Noir. Geen pesticiden of
onkruidverdelgers, bio-dynamische teelt.
Handmatige oogst, pneumatische persing, gisting zonder kunstmatige
gistcultuur zodat de natuurlijke gistcultuur uit de wijngaard bijdraagt aan het
eigen stempel van de wijn. Iedere cru wordt afzonderlijk gevinifieerd. Gedurende
de winter voeden de wijnen zich op hun eigen lie om in de lente op fles te gaan.
De wijnen rijpen 3 tot 8 jaar in de kelders. De dosage is discreet om ruimte te
geven aan expressie van terroir.
Stijl - - deze stijlvolle champagnes geven
een rijke expressie van de druif op een bijzonder terroir, het is een vineuse
champagne met een puur karakter.
|