CONDRIEU - Domaine Francois Villard
Onder de oude romeinse stad Vienne beginnen de wijngaarden
van de noordelijke Rhône, met de Côte-Rôtie (geroosterde helling) en in het
verlengde de kleine terrassen op de steile hellingen van Condrieu, de bakermat
van de viognierdruif.
De Romeinen brachten hier de wijncultuur en beschouwden dit als hun fijnste
wijnen. Sindsdien groeide de reputatie gestaag en ten tijde van de franse
revolutie waren het geliefde wijnen aan de hoven van Europa.
Aan het eind
van de 19e eeuw kwam echter verval door rampspoed, oogsten gingen verloren door
schimmelziekten en de druifluis (phyloxera) verwoestte wijngaarden die niet
werden herplant omdat mankracht verloren ging in 2
wereldoorlogen.
Daarbij was de fruitteelt veel lucratiever en de snel groeiende
industrie en handel van de zich uitbreidende stad Lyon bood prima
werkgelegenheid.
Waarom ploeteren op bijna onbegaanbare steile wijnhellingen
als het zoveel makkelijker verdient wordt, zonder zorgen en het risico van
misoogsten…
Toch groeide in de jaren ‘90 de wijnaanplant gestaag, en
herontdekte de wereld de grote wijnen van de noordelijke Rhône door de
daadkracht van een nieuwe generatie wijnboeren.
Condrieu, alcohol, logheid en verstikt in getoast hout, of
gevleugeld vanuit mineraliteit!
Condrieu is de viognierdruif pur
sang, bedwelmend geurig, aromatisch expressief en vaak zo krachtig dat het
gevaar van verstikking dichtbij ligt. Helaas is Condrieu vaak overdone omdat de
wijnmaker het evenwicht niet weet te vinden met dit overdonderende
materiaal.
Vaak domineert alcohol, zijn ze log en wordt er te zwaar getoast
eikenfust gebruikt.
Terwijl juist het terroir van Condrieu een schitterend
evenwicht kan bieden aan al dat weelderige parfum, zodat geurigheid gevleugeld
blijft.
Dankzij frisheid krijgen finesse en subtiliteit ruimte voor expressie in een
rijkelijk voloptueus, sensueel maar transparant geheel.
Die frisheid ontstaat op een natuurlijke manier uit mineraliteit en dus
juiste wijngaardbehandeling.
Daarbij is nodig een wijnmaker die de kunst
verstaat. Francois Villard is een natuurtalent, zijn wijnen hebben
onweerstaanbare sensatie, gevleugelde wijn!
Dit geeft ruime mogelijkheden
voor een spannende dialoog met
het gerecht.
Het domaine heeft 13,5 hectare in de gemeente van Limony, St. Pierre de
Boeuf, St. Michel sur Rhône en Ampuis.
Condrieu Deponcins - wijngaard in St. Michel sur Rhône, zanderige grond,
graniet en verbrokkelde mica.
Condrieu Les Terrasses du Palat – 2
percelen wijngaard bij Chavanay, zanderige grond, granit quartziteux
décomposé.
Condrieu Le Grand Vallon – wijngaard in St. Pierre de Boeuf,
zanderige grond, granit quartziteux décomposé, loess.
Er wordt zeer laat geoogst en daarmee worden hoge risico’s genomen, maar
Villard kiest voor optimale expressie en dat lukt alleen met echt rijp fruit.
De wijnen krijgen nog een extra dimensie door een vendange tardive aandeel
van ca. 20 tot 30%.
De Condrieu gist langzaam en lang, 3 tot 6 maanden,
krijgt opvoeding op eiken fust, 20% tot 40% nieuw fust; regelmatig wordt het
bezinksel (de lie) opgerakeld, geen soutirage, botteling na 11 maanden.
Francois Villard is een groot talent met inmiddels wereldfaam.
Hij maakt van viognierdruiven verbluffend subtiele wijnen, weelderig en
sensueel in een volle smaak maar verfrissend als de dauwdruppel op geurig
kamperfoelie, onweerstaanbaar geparfumeerd, gevleugelde
wijn!
Saint-Peray
Dit meest zuidelijke deel van de noordelijke
Rhône is welbekend om zijn mousserende wijn, maar de stille
wijnen hebben van oudsher een zeer goede reputatie. In
de 19e eeuw kregen ze een hogere prijs als condrieu, of
cornas, hermitage.
De wijngaarden worden steeds meer opgeslokt door de
stad Valence, er staat nog ongeveer 46 hectare aangeplant.
Er wordt
uitsluitend witte wijn gemaakt, Villard maakt van 100% marsanne een licht
stevige wijn met volop wit fruit en minerale tonen, zeer attractief en intens
gevuld.
Saint-Joseph Blanc
Mairlant wordt gemaakt van 60%
marsanne, 40% roussanne, het is een prachtige witte Saint-Joseph, compleet in
een licht stevige smaak met volop fruit, kruidig doorweven.
Condrieu
Wijn & gerecht – fraai bij in olijfolie
gebakken gamba’s met knoflook en limoen, kreeft, langoustine, salades, krab,
rivierkreeft, asperges, zoetwatervis, Jacobsschelpen, rouget met venkel, kip met
geconfijte sinaasappel, gebakken levertjes, speenvarken met rozemarijn, zachte
curryschotels, Cantal, Beaufort, St-Marcellin(geitekaas uit Dauphiné)
serveren
11°C.
St-Joseph Reflet
Percelen wijngaard in Limony en
Chavanay, granit quartziteux décomposé.
Deels ontsteling, 50% tot 70% en een
lange cuvaison van 21 dagen bij 28° en 30° C. Pigéage en remontage 2 of 3 maal
per dag; 23 maanden opvoeding op nieuw fust met 1 soutirage.
Klaring met
eiwit, geen filtering.
Wijn & gerecht - gedroogde achterham met vijgen,
grillades, lamsrug of bout, geitebout, entrecôte, rood vlees van de gril, gans,
duif, patrijs, wildzwijn, eend, konijn, haas, gegrilde niertjes.
serveren
16°C.
|