Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   06 5050 2132
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

Onze wijnen

Hier vind je een groot deel van ons assortiment. Vanwege het lage volume van veel van de wijnen kan de beschikbaarheid wisselen en kunnen we niet alles op de site plaatsen. Graag ontvangen we je bij ons in ons sfeervolle proeflokaal, zodat we je kunnen helpen aan de juiste wijnen bij jouw smaak, stijl en gerechten.


U bevindt zich hier: Onze wijnen » Bourgogne » Côte de Beaune » POMMARD - Clos des Epeneaux, Comte Armand

POMMARD - Clos des Epeneaux, Comte Armand





 

Grote Bourgognes kunnen bijzonder zijn, daar ontlenen ze ook hun reputatie aan. Echt goed geslaagde Bourgognes zijn echter moeilijk te vinden. De kwaliteiten van de wijnmaker zijn doorslaggevend, maar de sleutel ligt natuurlijk in de wijngaard, waar het bijzondere terroir* zich ongeëvenaard laat vertalen door de pinot-noirdruif. Mits er in die wijngaard aan een complex aantal voorwaarden wordt voldaan en de rendementen in toom worden gehouden.

25 jaar ervaring met wijnkopen in deze streek schetst ons het beeld van een verradelijk moeilijk maar ongemeen boeiende wijnstreek. Eén ding staat vast, weinig is zeker, ieder jaar is zorgvuldig selecteren geboden. Het grillig klimaat is bepalend, maar de menselijke factor speelt een beslissende rol. Kwaliteit wordt geboren in de wijngaard, pinot-noir is gevoelig voor hoge opbrengsten*, verliest dan al snel kwaliteit, boet in aan glans en definitie, kan dan ook niet echt overtuigen en mooi ouderen.

Clos des Epeneaux Sinds 1855 is deze ommuurde wijngaard een monopole* bezitting van de Comte Armand.

 Vanouds is dit een familie van juristen en bankiers, ze zijn zelf niet werkzaam in de wijnbouw maar nemen altijd wijnboeren in dienst als regisseur*.

De talentvolle Benjamin Leroux is als regisseur van het domaine verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden en het wijnmaken.

 

Wijngaard
Deze Premier Cru wijngaard van 5,2 hectare ligt voor een deel op een meer zanderige kleibodem in Les Grands Epenots, waar veelal jongere stokken wijnen met verfijning geven. En deels in Les Petits Epenots met vollere kleigrond en oudere stokken die krachtige wijnen geven. De wijngaard met een kalksteenbodem van marne-calcaire is zwak glooiend en heeft een uitstekende drainage en een dunne laag ijzerhoudende grond met stenen.

 De wijnstokken variëren in leeftijd van 5 tot 56 jaar oud. Om een hoog gemiddelde van oude stokken in productie te houden wordt ieder jaar ca. 3% stuksgewijs vervangen. Met ca. 12.500 wijnstokken per hectare, overwegend sélection massale*, is de beplantingsdichtheid hoog.
De wijngaardbehandeling is gericht op biologische teelt*, geen kunstmest, pesticiden of herbiciden, de snoei is laat en streng, het streven is naar rendementen van 35-37hl/ha. Wijnmaken De druiven worden naar leeftijd geoogst en in cuvée's apart gehouden, tijdens de gisting en op fust, tot aan de selectie van de Grand Vin vlak voor de botteling.
De wijn van jonge stokken tot 12 jaar wordt gedeklasseerd van 1er Cru naar Pommard Village, de Grand Vin is hierdoor constant hoog in kwaliteit.

Na ontsteling* volgt een koude inweektijd van 3 dagen en gist de massa met eigen gistcultuur in open eiken gistkuipen. Temperatuur maximaal 33°C, een cuvaison* van 12-17 dagen. Het aandeel nieuw eiken fust wordt bewust laag gehouden, 30% en na 9 maanden volgt een eerste soutirage en gaat alle wijn op ouder fust.
De malolactische* gisting wordt niet geforceerd om snel te verlopen waardoor de wijn zich goed weert tegen oxydatie en zich kan verrijken op zijn lie. Na 18 tot 20 maanden volgt de botteling na een tweede soutirage* waarbij uiteindelijk de Grand Vin wordt samengesteld. Meestal wordt er niet geklaard*, gefilterd worden de wijnen nooit.

De wijn Clos des Epeneaux heeft een dimensionaal karakter en laat zich meten met Côte de Nuits.
Als een echte Pommard is het een tanninerijke wijn met veel structuur en typerend donker fruit. Ze hebben een lange levensadem (10-25 jaar) en vragen enig geduld (naar gelang de jaargang 6-10 jaar) om zich te ontplooien.

Clos des Epeneaux is een complete wijn, veelal intens gekleurd en geschakeerd, de aardse robuustheid is stijlvol in evenwicht met een kostelijke rijkdom aan verfijnd fruit. De dimensie en distinctie maken deze Pommard tot een 'Grand Vin'.

wijn & gerecht - tamme eend, wildpaté, vleugelwild als eend, duif, taling, bécasse, fazant met truffel, wild zwijn. serveren - 16°C.

AUXEY-DURESSES BLANC

 

Culture bio-dynamique*