SAUMUR - Domaine des Guyons
Franck Bimont heeft
wijngronden gelegen rond Le Puy de Notre Dame, vanouds een vertrekpunt waar
bedevaartgangers zich verzamelden voor hun voettocht naar Santiago de
Compostella.
wijngaard - 11 ha. kalk/klei grond (Turonien) op
kalk/krijtgesteente, beplant met chenin.
100 % chenindruiven, 5000
stokken per hectare, “lutte raisonnée” d.w.z. dat er in de wijngaard gewerkt
wordt met respect voor natuurlijke groei door o.a. het aantal
wijngaardbehandelingen tot een strict minimum te beperken.
Sélection
massale, stokken van 40 jaar oud gemiddeld.
Cabernet-franc druiven op klei
met kalk op kalk/krijtgesteente
Le Vent du Nord
De druiven worden handmatig geoogst en
elk perceel wordt apart vergist in klassieke kleine cuve’s. Na het persen is er
débourbage*; gedurende 24 uur laat men ongerechtigheid en vaste deeltjes in de
most van het pas geperste druivensap bezinken in een cuve die buiten staat op
een speciaal gekozen plek.
De omstreeks deze tijd altijd koude wind
koelt deze cuve waarna de most vergist in kleine cuve's. Deze zijn van beton
bekleed met glas en zeer geschikt voor de gisting want ze houden een
stabiele temperatuur.
In tegenstelling tot de gangbare moderne methode
gebruikt Frack Bimont geen temperatuurscontrôle, maar laat hij de gisting zijn
eigen verloop volgen, maakt de wijn zich verder zelf.
Voor de zomer volgend
op de oogst wordt de wijn gebotteld.
Het is een aantrekkelijke Loire wijn met
een fris karakter, gemaakt van de chenindruif.
De soepele ronde smaak toont
expressie van mineralen in de gulheid van heerlijk rijp fruit, geurig kweepeer
met een hint van confit.
wijn & gerecht - visgerechten, zalm, karper, snoek,
paling, paté, zult, kalfswang, zwezerik, (warm op toast) geitenkaasjes.
serveren - 11°C.
Cabernet de Saumur Rosé Idill d’Ingrid
De Ydille van
Ingrid is gemaakt voor de geliefde van Franc Bimont, en hij heeft met deze rosé
de roos vol geraakt…
Opwekkend cabernet fruit, rode cayennepeper, weelderig
sap, een sensuele wijn met pikante smaakontwikkeling.
Odyssée 2006 Saumur
100% cabernet-franc, geen eiken
fust, opvoeding op cuve, ontsteling, natuurlijke gist, malolactische
gisting.
Rode Saumur met een open karakter, fijn klein rood fruit geeft
frisheid in een aantrekkelijke smaak.
wijn & gerecht - vis als zalm, tonijn, karper, rood
vlees, ossentong, speenvarken, paté van eend/konijn, tamme eend, ribstuk,
lamsvlees, wildkonijn, zwijn, japanse vleesgerechten als shabu shabu, teriyaki,
geitenkaas, kaassouflé.
|