SAUMUR - CHAMPIGNY - Château de Villeneuve
In het zicht van de Loire, ten oosten van Saumur, liggen wijngaarden op een
bodem van kalksteenrots waar de cabernet francdruif opmerkelijke rode
wijnen produceert.
wijngaard - 20 ha. op zanderige klei op kalk/krijt gesteente (Le Tuffeau),
beplant met cabernet-franc voor de Saumur-Champigny, en chenin-blanc voor de
witte Saumur.
Oenoloog Jean-Pierre Chevallier maakt sinds 1990 de wijn op het ouderlijk
château.
En sindsdien zijn de wijnen op het hoogste niveau, volgens de pers en collega
wijnboeren. Zo werd op de Foire in Angers zijn Saumur-Champigny gekozen tot de
beste rode Loirewijn.
De wijnen hebben een voorbeeldige concentratie aan fruit, zijn niet uit
balans door overextractie (dit is één van de grootste fouten van tegenwoordig,
door een te lange inweektijd om maar zoveel mogelijk kleur en aroma's te
verkrijgen, gaat de balans verloren, het fruit overleeft de tannines niet).
Finesse, verteerbaarheid en charme zijn dus behouden door Jean-Pierre, want
door het prachtige fruit zijn de (kwaliteits) tannines ondergeschikt, en zijn
deze wijnen ook jong te drinken, terwijl ze alles in zich hebben om mooi te
ouderen.
Les Cormiers is een wijngaard met chenindruiven op het hoogste deel van de
helling, Le Grand Clos is een selectie van cabernetdruiven uit het midden en
klimmende deel van de wijngaard.
Met een groene snoei wordt in een vroeg
stadium een eventueel teveel aan druiven verwijderd om de resterende beter te
laten rijpen. Tevens worden druiven van de 2de generatie (grapillons, conscrit)
vroegtijdig gesnoeid, arbeidsintensief en kostbaar, derhalve weinig gebruikelijk
maar het zijn de details die het verschil maken tussen goed en buitengewoon!
De wijngaarden worden bewerkt met niet aflatende zorg en oog voor detail.
Want in het moeilijke Loire klimaat is het niet eenvoudig om de
cabernetfranc druif optimaal rijp te oogsten. En niet rijp betekent al snel
wijnen met een vegetaal karakter. Leeftijd stokken Saumur-Champigny AOC 30 jaar,
cuvée vieilles-vignes 50 jaar.
blanc De chenindruiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken
worden in 3 trie's geplukt om alleen optimaal rijpe druiven te oogsten, daarna
volgt nog een selectie bij binnenkomst in de kelder.
Persing zonder
ontsteling. Saumur Blanc gist bij 18°C op cuve, en rijpt hierop tot de botteling
in het voorjaar.
Les Cormiers gist en rijpt op eiken, deels nieuw en ouder
fust (demi-muids).
Het zijn gedegen wijnen met een stevige structuur, breed in een compacte
smaak.
wijn & gerecht - visgerechten, zalm, karper,
snoek, paling, paté, zult, kalfswang en tong, zwezerik, boerenkip met
grotchampignons, tamme eend met kweepeer.
Cormiers 2000 – gesmoorde
worstjes met specerijen in couscous met dadels en pikante
abricozen.
Pasteideeg met geconfijte tamme eend, boleet en
champignons.
Kalfstong met geconfijte abricoos en verse amandel, bulghur met
mint.
Geconfijte varkenswang met boleet en gefrituurde rijstbolletjes.
Tandoori kip met koolrabbi en zoete gele rijst.
serveren -
11°C.
De beste rode wijn van het Jaar, bekroonde winnaar
Proefschrift Wijnconcours 1999!
In het Barbizon Palace te Amsterdam werd uit circa 2000 ingezonden wijnen van
importeurs uit België en Nederland, Château de Villeneuve uiteindelijk de grote
winnaar, met de eretitel beste rode wijn van het jaar!
Dit is een prachtige bekroning voor de inzet en kwaliteiten van wijnmaker
Jean-Pierre Chevaillier, die dit voorjaar al op de Foire d' Angers de 1er Prix
won als beste Loirewijn.
rouge Voordat de druiven de gistkuipen ingaan is er een
'table de trie' om alleen de mooiste druiven te selecteren.
100% ontsteling,
een lange gisting van 25 dagen tussen 25-30°C, complete malolactische* gisting,
klaring met eiwit, botteling zonder filteren na 10-12 maanden.
Saumur-Champigny AOC, afkomstig van 30 jaar oude stokken, gisting en
rijping op cuve.
Vieilles-Vignes, stokken van gemiddeld 50 jaar, rijping
deels op cuve en ouder eiken fust.
Grand Clos, selectie alleen gemaakt
in jaargangen met natuurlijk alcohol boven de 12°, 16 maanden rijping op eiken
fust (demi-muids) van 1 jaar oud, deels ouder fust.
stijl - rode loirewijn met stijl en charme, gul met weelderig fruit in een
volle smaak met veelal klein rood fruit en donker fruit, bosbes, zwarte bes en
een florale tint. Bij rijping ontwikkelen zich aardse tonen, paddestoelen,
truffel.
wijn & gerecht - vis als zalm, tonijn, karper, rood vlees, ossentong,
speenvarken, paté van eend/konijn, tamme eend, hert, ribstuk, lamsvlees,
wildkonijn, zwijn, japanse vleesgerechten als shabu shabu, teriyaki, geitenkaas,
kaassouflé. |