MONTLOUIS - Domaine Francois Chidaine
Chenin, een grote druif in de context van zijn terroir.
De chenindruif
in de Loire is vergelijkbaar met de grote riesling, beiden vinden hun kracht
in aromatische expressie, beiden hebben dat boeiende spanningsveld tussen
zoet en zuur.
Daarbij 'vertalen' ze hun terroir in een interessante karaktertypering
terwijl het fruit discreet is en distinctie heeft.
Opvallend is een
haarscherpe helderheid en subtiele verfijning. Ondanks het 'gewicht' van de
smaak van het rijkelijk rijpe fruit in de licht zoete en rijp zoete wijnen, is
er prima verteerbaarheid en stijlvol evenwicht, dankzij de altijd levendige
zuren en het bescheiden alcoholgehalte.
Uitgangspunt is een goed
terroir en lage rendementen, een voorwaarde in dit noordelijke klimaat voor
rijpe druiven.
Want bij een onvoldoende rijpe chenindruif valt alle glans en
dimensie snel weg.
Het contrast tussen goede en slechte jaren kan groot
zijn in het noordelijke Loireklimaat, een gat dat gevuld kan worden door niet
zozeer de kwaliteit van de wijnmaker, maar vooral de zorg en het lange
termijnwerk van de wijnboer in de wijngaard...
M O NT L O U I S & VOUVRAY - Domaine Francois
Chidaine
wijngaard -17 ha.op een kalkbodem met
dunne bovenlaag klei (40 cm), rijk aan kiezel (silex).
chenindruiven, 7000
stokken/ha. Handmatige oogst per trie.
Clos du Breuil heeft een noord/west ligging, 40 jarige stokken, langzame
rijping op koudere grond rijk aan kiezel.
Clos Habert ligt op een plateau met
50 jarige stokken, minder silex, warmere grond, de druiven zijn daardoor eerder
rijp.
Les Tuffeaux: Volagréwijngaard, klei met silex, gemiddeld 40 jarige stokken,
goede drainage, warmere grond.
vorst in het vroege voorjaar kan een ramp
veroorzaken, de jonge uitlopers gaan verloren, dat betekend geen of weinig
oogst.
Francois Chidaine is een perfectionist in de wijngaard. Volgens hem wordt
grote wijn niet gemaakt door manipulatie van de wijnmaker, maar geboren aan de
wijnstok.
De wijnmaker dient zich bescheiden op te stellen want het echte werk wordt
gedaan door plant en bodem.
Elke wijnstok moet zich goed kunnen ontwikkelen
om mooie druiven te kunnen dragen.
De aarde moet ademen en leven,
wijngaard en wijn manifesteren zich altijd veranderlijk hetgeen routine
uitsluit, iedere jaargang moet anders benadert worden.
Elke wijnstok
verschilt van zijn buurman en draagt bij aan de complexiteit van de wijn.
De druiven worden op rijpheid geoogst, per trie, men gaat verschillende keren
langs de wijnstokken om alléén optimaal rijpe druiven te oogsten.
Pneumatische persing, gisting met eigen gistcellen uit de wijngaard bij 13 -
17°C gedurende 1 maand op houten fust, demi-muids van 600 liter, hierop rijpt de
wijn ook om zich met zijn fijne lie te verrijken.
Er wordt van
sauvignon-blanc druiven een aantrekkelijke Touraine Sauvignon gemaakt, een
expressieve wijn met een kwaliteit die menige Sancerre doet verbleken...
stijl - evenwichtige wijnen met een bronwater heldere smaak, ze tonen in een
rijke smaak de finesse van de chenindruif in samenspel met terroir.
wijn & gerecht Touraine Sauvignon - artisjok, gerookte
zalm,gerookte paling, gevulde avocado, paling, Thaise keuken, vis in zuringsaus,
forel, zalm, snoekbaars, tomaten, tempura.
Clos du Breuil is een droge wijn,
schaaldieren, visgerechten.
Les Tuffeaux en Clos Habert hebben een royaler
zoet rijp fruit in een boeiend spanningsveld met levendig frisse zuren,
aanbevolen bij o.a. schaaldieren met saus, asperges, garnalen en kip met
piri-piri, snoek, kip of kalkoen, gebraden geit, pittige gerechten uit
Orientaalse keuken, verfrissend en fraai bij eend- en ganzenlever.
serveren
11°C
V O U V R A Y
Prince Poniatowski is inmiddels de 80
gepasseerd en heeft geen opvolgers waardoor zijn beroemde Clos Baudoin in de
verkoop kwam.
Een buitengewone kans die Francois Chidaine met beide handen
greep; hij wist de Prince te overtuigen van zijn mogelijkheden om deze mooie
maar wat vervallen wijngaard weer in glorie te herstellen en het werd hem
toegewezen!
Er is in het eerste jaar onvoorstelbaar veel werk verzet, gerenoveerd in de
wijngaard en er is een nieuwe cuverie gebouwd. 2002 is zijn eerste oogst, een
hele mooie jaargang. |