CHAVIGNOL - Sancerre - Domaine Francois Cotat
wijngaard - 4,5 ha. op de hellingen van de Monts Damnés, Culs de Beaujeu en
La Grande Côte, sauvignon-blanc druiven, klei/kalkgrond op kalksteen, 'Terres
Blanches'.
Van oudsher nemen de wijnen afkomstig van de hellingen rond het plaatsje
Chavignol een voorname plaats in.
Vroeger hadden ze een 1er Cru status
(1936) en het verhaal wil dat deze kwaliteitsaanduiding verdwijnen moest toen
uit commerciële overwegingen ook de voor wijnbouw discutabele, vlakke gebieden
werden aangeplant.
Cotat heeft een roemrijke reputatie als eigenzinnige
wijnboer die nog traditioneel en ambachtelijk werkt.
De wijnen geven een
fraaie expressie van de sauvignondruif, een stijl die omschreven wordt als 'très
naturel'.
Cotat heeft wijngaarden op de beste hellingen.
De klei met kalkgrond noemt
men hier 'Terres Blanches' en bevat schelpjes.
De wijngaarden liggen zo
steil dat alleen met de hand kan worden gewerkt, met een minimale bemesting
worden de wijnstokken niet geforceerd tot produktie.
Er wordt altijd zo rijp mogelijk geoogst, ze zijn meestal de laatste in de
streek...
Na een pneumatische persing volgt een trapsgewijze spontane gisting
op houten vaten, deze zijn bekleed met tartric-kristallen en voegen geen smaak
toe aan de wijn.
Cotat gebruikt geen kunstmatige gistculturen en voegt geen zwavel toe bij de
débourbage.
Zo kan een complex van natuurlijke gistculturen uit de wijngaard
bijdragen aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn.
Ook géén
chaptalisatie, iets wat gemeengoed is in de Sancerre en Pouilly-Fumé streek,
vlak voor de oogst is het elders in de streek een heel gesleep met balen
suiker....
Zowel bij de soutirage als bij het op fles brengen wordt gewerkt aan de hand
van de maanstanden.
In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en
rustig.
Heel opmerkelijk voor witte wijn is dat Cotat de wijn niet klaart én
niet filtert!
stijl - kenmerkend is het natuurlijke karakter en de grote zuiverheid. Hierin
komt heel puur het sauvignonkarakter tot uiting met een duidelijke terroir
typering.
De wijnen hebben veelal enige flesrijping nodig om zich volledig
te tonen in finesse en complexiteit.
Daarbij kunnen ze legendarisch goed
ouderen; Cotat heeft in zijn kelders nog oude wijnen in perfecte conditie uit
o.a. 1934, 1937 en 1943. Na 1954 zijn alle jaargangen nog present.
wijn & gerecht blanc -asperges, hors d'oeuvre, gevulde avocado, gerookte
paling, visgerechten als zalm, snoekbaars, vis met zuringsaus, paling, boudin,
zwezerik, Crottin (geitekaasjes) rouge - brandade(stokvis), karper, zalm,
bloedworst, houtduif, speenvarken, eendenpaté, asperges met morilles en
kalfshersenen, Brie de Meaux, tempura.
serveren 11-12°C |